Buteyko ademhaling

Een rustige ademhaling ontwikkelen door middel van kennis en training

Het is gelukt om de oorzaak op te sporen van de meest voorkomende aandoeningen van longen en bronchiën, hart en bloedvaten, het hormonale systeem en het zenuwstelsel. Gebleken is dat deze aandoeningen direct of indirect verbonden zijn met diepe ademhaling.  Als de ademhaling wordt genormaliseerd, verdwijnen deze aandoeningen.

Bovenmatige longventilatie leidt tot verstoring van de stofwisseling en van de immuniteit. Om deze verstoringen te compenseren ontwikkelt het lichaam beschermende reacties, waarvan bronchiale astma het meest treffende voorbeeld is.
De Russische fysioloog en arts  Konstantin Buteyko heeft een trainingsprogramma gecreëerd, waarmee mensen hun ademhaling kunnen normaliseren. Dit is de ‘Buteyko-methode’. Deze wordt sinds 1985 in de Russische geneeskunde officieel toegepast.

Voor meer informatie over de Buteyko ademhaling:

www.buteyko-methode.eu

Buteyko Ademhaling

  1. Door veel factoren van de hedendaagse levensstijl, krijgen steeds meer mensen chronische hyperventilatie, terwijl zij dit meestal niet beseffen. Hyperventilatie (diepe ademhaling) levert geen extra zuurstof aan ons arteriële bloed (dit was vastgesteld door J. S. Haldane meer dan een eeuw geleden). Al bij normale ademhaling is de hemoglobine van ons bloed bijna maximaal voor 98% met zuurstof verzadigd.
  2. Als gevolg van hyperventilatie daalt het koolzuurgas (CO2) in onze longen en ons bloed onder de norm. Een tekort aan koolzuur versterkt de binding tussen hemoglobine en de zuurstof, zodat de zuurstof slecht wordt afgescheiden om bij onze cellen terecht te komen (het effect van Bohr).
  3. Hoe dieper de ademhaling is, des te minder zuurstof komt er in de lichaamscellen terecht.